Zatrucie salmonellą

rodzaje salmonelli
5 (100%) 5 votes

Zatrucie salmonellą

Zatrucie salmonellą jest dość powszechną przypadłością, na jaką narażeni są pacjenci, głównie latem. Choroba kojarzona jest z niewłaściwą obróbką, przetwarzaniem oraz przechowywaniem określonych rodzajów żywności, które zostały zjedzone, aby w ciągu 24 godzin pojawiły się objawy zatrucia salmonellą. Sama choroba dość często ma łagodny przebieg, a jej objawy przypominają zatrucie pokarmowe.

Zatrucie salmonellą – objawy

zatrucie salmonelląPierwsze objawy przy zarażeniu salmonellą pojawiają się niemal dobę po zjedzeniu skażonych produktów. To dość długo, zwłaszcza że zatrucie pokarmowe manifestuje się dużo szybciej. Do najbardziej powszechnych objawów zatrucia salmonellą w postaci łagodnej należy podwyższona temperatura (zwykle około 38 stopni), nudności i wymioty, ostra biegunka, ale również bóle głowy czy napadowe bóle brzucha. Bóle brzucha mogą być przez część lekarzy mylone z zapaleniem wyrostka.

Właściwe zdiagnozowanie salmonelli jest możliwe po przeprowadzeniu przesiewowego badania kału, które jest powtarzane po zakończeniu kuracji. Najczęściej przy łagodnej postaci salmonelli hospitalizacja nie jest konieczna, natomiast lekarze – oprócz leczenia objawowego – sięgają także po antybiotyki, aby leczenie było bardziej skuteczne. Jednak część pacjentów nawet po zakończeniu kuracji antybiotykami może być nosicielami pałeczek salmonelli. W tym przypadku do zarażenia innych osób dochodzi wtedy, gdy nosiciel salmonelli ma kontakt z żywności na etapie jej produkcji.

Inne rodzaje salmonelli

Salmonella o łagodnym przebiegu może się jednak zamienić w salmonellozę toksyczną. Objawy zatrucia salmonellą toksyczną można uznać za zdecydowanie bardziej agresywne, a przez to także szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza dzieci, osób starszych oraz osób o osłabionej odporności. Taką salmonellę leczy się w szpitalu.

Pacjenci mają bardzo wysoką temperaturę, której często towarzyszy utrata świadomości i szybkie odwodnienie organizmu. W skrajnych przypadkach salmonellozie toksycznej towarzyszy także sepsa. W trakcie hospitalizacji chory otrzymuje leki, głównie antybiotyki, podawane mu są również elektrolity, aby utrzymać odpowiedni poziom płynów w organizmie.

Oprócz wersji toksycznej, u niektórych pacjentów salmonella zamienia się w salmonellozę wielonarządową. W tym przypadku pałeczki salmonelli muszą się wydostać z jelita pacjenta i wraz z krwią trafić do narządów wewnętrznych pacjenta. Tu dochodzi do groźnych powikłań. Taki rodzaj salmonelli pojawia się u osób o osłabionej odporności, które już uprzednio chorowały na wybrane choroby przewlekłe.

Leczenie zatrucia salmonellą

Ze względu na to, że zatrucie salmonellą objawy ma dość zbliżone do zatrucia pokarmowego, bardzo często leczenie jest leczeniem objawowym, któremu towarzyszy konieczność stosowania lekkiej diety oraz przyjmowania dużej ilości płynów, aby zapobiegać odwodnieniu organizmu. Pacjent otrzymuje leki przeciwbiegunkowe oraz zapobiegające wymiotom, lekarze bardzo często stosują antybiotyki, które są z kolei konieczne w przypadku ostrych postaci salmonelli.

Po leczeniu przeprowadza się kontrolne badanie przesiewowe kału, aby stwierdzić, czy pacjent na pewno został wyleczony. W niektórych przypadkach pacjenci, nawet po zakończonej antybiotykoterapii, mogą być nosicielami salmonelli jeszcze przez kilka miesięcy od wyleczenia.

Choć najczęściej do zatrucia salmonellą dochodzi poprzez zjedzenie zarażonego produktu spożywczego, to część zarażeń powodują nosiciele salmonelli, którzy mieli kontakt z żywnością w czasie jej przygotowywania.

1 Comment

  1. Objawy zatrucia salmonellą są na pierwszy rzut oka łatwe do rozszyfrowania, ale pod jednym, podstawowym warunkiem: trzeba wiedzieć co one oznaczają. Bo dla wielu osób zatrucie salmonellą nie jest wcale czymś oczywistym, a tymczasem może się przytrafić dosłownie w każdej chwili.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *