W jakiej temperaturze ginie salmonella?

w jakiej temperaturze ginie salmonella
5 (100%) 3 votes

W jakiej temperaturze ginie salmonella

w jakiej temperaturze ginie salmonellaSalmonella to bakteria wywołująca zatrucia pokarmowe. Dolegliwości związane z takimi infekcjami często nie są poważne, jednak u osób o obniżonej odporności mogą nawet stać się zagrożeniem dla życia. Dlatego warto wiedzieć w jaki sposób przygotowywać żywność, żeby zapobiegać chorobie i w jakiej temperaturze ginie salmonella.

Zapobieganie infekcjom

Bakterie salmonelii można spotkać w wielu produktach. Zagrożenie stanowią głównie jaja i surowy drób, ale także nabiał, ryby, wyroby garmażeryjne oraz opakowania, w których przechowywane były jaja. Trzeba pamiętać, że baterie dobrze znoszą przybywanie w lodówce, w tym również w zamrażalniku. W odpowiednim środowisku mogą przeżyć nawet kilka miesięcy poza organizmem nosiciela. Co więcej, baterie mają możliwość przemieszczania się, dlatego wędrują z powierzchni zakażonych na czyste.

W jakiej temperaturze ginie salmonella

Pałeczki salmonelli najlepiej zniszczyć przez podgrzewanie produktów spożywczych, ponieważ bakterie giną już w temperaturze 60-65°C. Wystarczy więc jedzenie ugotować, dokładnie podgrzać lub upiec, żeby uniknąć zagrożenia związanego z infekcją.

Trzeba wiedzieć, że salmonella dobrze znosi niskie temperatury i może nadal rozmnażać się również w lodówce. Zamrożenie produktów spożywczych wprawdzie zatrzyma namnażanie się bakterii, ale nie zniszczy ich całkowicie. Po rozmrożeniu salmonella będzie się nadal namnażać. Z tego powodu trzeba zapobiegać rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu produktów.

Salmonella – temperatura ma kluczowe znaczenie przy zapobieganiu zatruciom

Niedokładne gotowanie lub podgrzewanie żywności może stać się przyczyną infekcji tą bakterią. Szczególnie niebezpieczne jest jedzenie surowego mięsa i surowych jaj.

Jak nie zarazić się salmonellą

Oprócz odpowiedniej obróbki termicznej produktów spożywczych, trzeba także pamiętać o ich prawidłowym przechowywaniu. Szczególną uwagę trzeba zwracać na jajka, na których znajduje się najwięcej baterii. Przed przełożeniem do lodówki, powinniśmy sparzyć je przez kilka sekund wrzątkiem, następnie wyrzucić opakowania. Natychmiast trzeba również wyrzucać skorupki jajek. Surowe mięso przechowuje się natomiast tylko w szczelnym opakowaniu.

W lodówce należy wyznaczyć oddzielne miejsce przeznaczone tylko na jaja i surowe mięso, które nie powinny stykać się z pozostałymi produktami. Plastikowe deski do krojenia są bardziej praktyczne od drewnianych, ponieważ łatwiej je wyczyścić. Deski najlepiej wyparzać w gorącej wodzie.

Objawy zatrucia salmonellą

Objawy infekcji pojawiają się zazwyczaj od 6 godzin do 3 dni od zjedzenia zakażonego produktu. Pierwsze symptomy to mdłości, biegunka, wymioty, ból brzucha. Osoba zarażona odczuwa również ból głowy, ogólne rozbicie, dreszcze. Zakażeniu towarzyszy wysoka temperatura ciała.

W niektórych przypadkach choroba ma bardzo łagodny przebieg, jednak zdarza się, że powoduje poważne symptomy. U osób o osłabionej odporności może mieć ciężki przebieg i w najgorszych sytuacjach prowadzi do śmierci. Dlatego objawów zatrucia pokarmowego nigdy nie należy lekceważyć. Dodatkowo osoby, które przeszyły zakażenie, stają się nosicielami i przez kilka kolejnych tygodni lub miesięcy wydalają bakterie, co może powodować rozprzestrzenianie się choroby.

Najlepszym sposobem na zapobieganie zakażeniu salmonellą jest staranna obróbka termiczna produktów spożywczych. Należy także zwracać uwagę na zachowanie odpowiednich zasad higieny w kuchni, przede wszystkim w przypadku jaj i mięsa drobiowego. Kilka baterii salmonelli nie spowoduje choroby, jednak w większej ilości stanowią poważne zagrożenie.

1 Comment

  1. Można sobie tak założyć, ale rzeczywistość często okazuje się nieco inna. Nawet przy smażeniu jajecznicy nie zawsze przecież jest wszędzie odpowiednio wysoka temperatura smażenia. Chyba każdy to wie. I co wtedy z odpowiedzią na pytanie w jakiej temperaturze ginie salmonella? Nie da się jednoznacznie powiedzieć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.