Salmonella w jajku

salmonella w jajku
5 (99.2%) 25 votes

Salmonella w jajku

Na salmonellę najczęściej chorujemy latem, bowiem wyższe temperatury sprzyjają niewłaściwemu przechowywaniu niektórych produktów żywnościowych. Jednak najczęściej to salmonella w jajku jest głównym sprawcą większości zatruć. Jak zatruwa salmonella jajka i czy można je w ogóle bezpiecznie spożywać?

Czym jest salmonella?

Salmonella, choć najczęściej jest uznawana za chorobę, to w rzeczywistości jest rodzajem bakterii, które wywołują zatrucia pokarmowe, noszące nazwę salmonelloza. Bakterie w postaci pałeczek znajdują się w komórkach zarażonych organizmów. W praktyce oznacza to, że dopiero po spożyciu zakażonego produktu dochodzi do zarażania.

Bakterie salmonelli dzielone są na różne rodzaje, jednak najczęściej wymienia się trzy z nich: jedna odpowiada za wywołanie salmonellozy, której mogą towarzyszyć różne objawy dodatkowe, w tym również objawy zbliżone do sepsy. Dwa pozostałe typy bakterii wywołują dur brzuszny i dur rzekomy. Najczęściej salmonella występuje w jajkach, surowym mięsie drobiowym, można ją znaleźć także w ciastach, przekładanych masami na bazie jaj czy w lekko roztopionych lodach. Oznacza to, że salmonella występuje w produktach surowych, jak i przetworzonych.

Salmonella w jajkach

salmonella jajkaOstatnio w mediach pojawiła się informacja, że w polskich jajach, które były sprzedawane zagranicą, stwierdzono obecność salmonelli. Pojawiło się też sporo mitów i niedomówień na temat salmonelli. Przede wszystkim salmonella w jajkach jest szkodliwa, jeśli spożyjemy jajko na surowo. Nie chodzi tu jednak o wypijanie samego jajka. Z surowych jaj robi się kremy do ciast, majonezy, ale również domowy deser, czyli kogel-mogel.

Każdy z wymienionych produktów może być groźny dla zdrowia i już po około 24 godzinach od spożycia może skutkować zachorowaniem na salmonellę. Warto jednak pamiętać, że wymienione potrawy mogą być szkodliwe jedynie wtedy, gdy robi się je w domu. W firmach przetwórczych jaja badane są na obecność różnych bakterii, aby wyeliminować zatrucia.

Jak zapobiegać salmonelli

Aby uniknąć zatrucia salmonellą, nie trzeba wyrzucać wszystkich posiadanych w domu jaj. Wystarczy stosować się do kilku zasad oraz pamiętać, że nawet jajko z salmonellą, jeśli zostanie poddane obróbce termicznej, będzie bezpieczne dla zdrowia. Pałeczki salmonelli giną przy podgrzaniu do 60 stopni, a zatem gotowanie jaj, także krótko na miękko, czy smażenie jaj oraz ich zjedzenie w takiej postaci, jest jak najbardziej bezpieczne dla zdrowia.

Sami lekarze weterynarii podkreślają, że w większości przypadków salmonella jest obecna jedynie na skorupach jaj, natomiast we wnętrzu jaja pojawia się jedynie wtedy, gdy na salmonellozę choruje całe stado kur. Wielu kucharzy zaleca krótkie polanie wrzątkiem skorupy jajka przed jego dalszą obróbką, co zapobiega przenoszeniu się pałeczek salmonelli na kolejne osoby. Przed zatruciem salmonellą chroni również odpowiednie chłodzenie przygotowanych produktów.

Jak leczyć salmonellę

Salmonella w jajku może się jednak przedostać do organizmu pacjenta, jednak nie zawsze oznacza to poważne konsekwencje zdrowotne. W wielu przypadkach salmonella pod względem objawów zbliżona jest do zatrucia pokarmowego. Jednak różni ją od wspomnianego zatrucia czas, po jakim się rozwija. W przypadku salmonelli po zjedzeniu skażonego jajka czy produktów zawierających surowe jaja, pierwsze objawy pojawią się dopiero po około 18-24 godzin, podczas gdy w przypadku zatrucia objawy w postaci biegunki, bólu głowy i brzucha oraz ostrej biegunki pojawiają się niemal bezpośrednio po zjedzeniu danej potrawy.

1 Comment

  1. Salmonella w jajku to klasyka. A wiecie, że od czasu wprowadzenia chowu klatkowego i produkcji jajek na wielką skalę, zwiększyła się liczba zakażeń salmonellą? Tymczasem wszystkim się wydaje, że powinno być odwrotnie, bo przecież takie fermy są kontrolowane, przepisy i inne terefere. Bujdy na resorach, jest coraz gorzej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *